Rólam

Rólam

Erdélyből, Székelyudvarhelyről származom, és nagyon szeretek főzni. Amit tudok a főzésről azt kimondottan az édesanyámtól tanultam. Nem tanultam semmiféle szakács iskolában. Édesanyámnak ezért köszönettel és hálával tartozom.

A főzés iránti szeretetem mindig segít és segített emlékezni. A gyerekkoromat idézik az ízek, az illatok. Mikor gyerek voltam mindig szerettem a konyhában lenni. Mikor jöttem haza már a lépcsőházban éreztem az étel illatát, mire benyitottam már tudtam is, hogy mi lesz az ebéd. Szerettem a frissen sült kenyeret, sokszor alig tudtuk kivárni, hogy kihűljön annyira, hogy bele tudjunk harapni.

Ezeket e régi örökölt recepteket az elődjeink jól kitalálták. Sok generáció emlékét, szeretetét őrzik ezek a receptek. Egészségesek és finomak voltak mindig. A közös ebédek, vasárnapi ételek, sütemények mindig a családról szóltak. Mert édesanyám az ebéd közben mindig figyelte az arcunkat. És tudtam, hogy neki nagyobb elismerés nem kell, mint az, hogy ízlik nekünk az étel. És ezért van az, hogy azok az ételek, amiket édesanyámtól tanultam mindig segítenek emlékezni, felidézni a gyerekkoromat. Mástól is szeretek örökölt recepteket tanulni. Főleg olyat, amit az édesanyjától, mamájától tanult valaki, mert így úgy érzem, hogy ezzel kaphatok egy kis emléket az ők családjuktól is.

Ezért megpróbálom mindenkivel megosztani az Ő tudását. Célom a hagyományőrzés, de nem csak a székely recepteket szeretném átörökíteni az utókornak, hanem a Magyarországi és más nemzetek receptjeit is.

AZ ERDÉLYI KONYHAMŰVÉSZETRŐL

AZ ERDÉLYI KONYHAMŰVÉSZETRŐL

A különböző nemzetek, országok, meghatározó tájegységek konyhájának,  étkezési kultúrájának értékelésével számtalan szakember foglalkozik szerte a világon. Természetesen megoszlanak a vélemények, hiszen az ízek elbírálása  meglehetősen szubjektív dolog. Egyben azonban összecseng a gasztronómusok véleménye.

Kiemelten említik a több ezer éves múltra visszatekintő kínai   konyhát, a mediterrán országok színes fantáziájú ízvilágát és az erdélyi  konyhaművészetet is.

Vajon minek köszönheti az erdélyi konyha ezt a megkülönböztetett rangot?
Elsősorban egyszerűségéből erdő természetességének. Szinte valamennyi étel  elkészítésében és ízében benne rejtőzik a rét virágainak illata, az erdők, mezők gyümölcsöseinek édes-fanyar aromája, a frissen fejt tej habzása, de  a kút lágy vizének tisztasága is.

A konyha mestersége generációkon át nemesedett művészetté. A tékozló  gazdagság soha nem volt ismert ezen a tájon. Értéket a munka, a szorgalom  és az ötletesség teremtett. A háziasszonynak, gazdasszonynak a kis majorságból, a veteményes kertjéből kellett megteremteni mindazt, amely a  család asztalára került.

John Paget angol utazó 1839-ben megjelent Magyarország és Erdély című  útikönyvében írja az erdélyi gazdasszony tevékenységéről: "Naponta  legalább száz szájnak kell ételről gondoskodnia, s nincs rá módja, hogy  bármit a közeli város vagy község boltjából szerezzen be, neki magának  kell mindent eltennie hat hónapra: olyan változatos, hatalmas éléstárat  halmoz hát fel, hogy azt egy angol háziasszony elképzelni se tudja. Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik,  de figyelemre méltó az idézett angol utazó azon gondolata is, mely szerint: "akárcsak mi odahaza, a magyarok is a rossz külhoni divatokat követik s elhanyagolják atyáink pompás, egészséges életét".
SZERZŐI JOGOK

SZERZŐI JOGOK

1.1 Az erdelyireceptek.ro aki az adatbázis előállítását saját nevében és kockázatára kezdeményezte és gondoskodik az ehhez szükséges ráfordításokról, mint adatbázis-előállító és az adatbázis, mint gyűjteményes mű tekintetében szerkesztő szellemi tulajdona a erdelyireceptek.ro oldalon található tartalom. Az oldal tartalmát és kialakítását nemzetközi és román törvények védik. A honlapon található bármely tartalom, így különösen információ, szöveg, grafika, megjelölés, ikon, kép, video- és zenei anyag, védjegy, hirdetés, terv, elrendezés, beosztás, grafikai megjelenítés, valamint a honlap meghatározó jellemvonásai a szerzői jog, a védjegy és más szellemi alkotásokra vonatkozó jog által védett. Az erdelyireceptek.ro fenntart minden, az oldal bármely részének bármilyen módszerrel, technikával történő másolásával és terjesztésével kapcsolatos jogot. A erdelyireceptek.ro domainnév, valamint a “erdelyireceptek.ro” elnevezés és megjelölés és logo jogi védelmet élvez, felhasználása - a hivatkozás kivételével - kizárólag az erdelyireceptek.ro előzetes és kifejezett írásos hozzájárulásával lehetséges.
 
1.2 A felhasználó a weboldalon hozzáférhetővé tett szerzői jogvédelem alá eső művek szerzője, aki a tartalom beküldésével hozzájárul ahhoz, hogy a műveket az erdelyireceptek.ro felhasználja, azokat hasznosítsa, a jogsértőkkel szemben fellépjen, valamint a felhasználási jogokat átruházza.
 
1.3 A felhasználó az oldal tartalmának egyes részeit – kizárólag saját felhasználás céljából – merevlemezére mentheti vagy kinyomtathatja, de ebben az esetben sem jogosult az így többszörözött rész további felhasználására, terjesztésére, adatbázisban történő tárolására, letölthetővé tételére, kereskedelmi forgalomba hozatalára, átdolgozására.
 
1.4 Az erdelyireceptek.ro előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos az oldal egészének vagy részeinek feldolgozása és bármely célból történő hasznosítása.
 
1.5 A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. Az erdelyireceptek.ro követelheti a jogsértés abbahagyását és kárának megtérítését.
 
1.6 Előzetes írásos engedély nélkül a honlap tartalmi elemei nem helyezhetők el sem nyilvános, sem zárt adatbázisban. A honlap tartalmi és formai alkotórészei közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.
SZERKESSZE ÖN IS AZ ERÉLYI RECEPTEK OLDALT

SZERKESSZE ÖN IS AZ ERÉLYI RECEPTEK OLDALT

A saját receptjeiket szívesen látom, vagy ha olyan receptet készített el aminek nincs fotója, küldje el nekem és mi az Ön nevével fémjelezve felteszem az oldalra. Ugyanis amikor elkezdtem ennek az oldalnak a szerkesztését, még nem volt ennyire digitális ez a világ. Főleg ha olyan recepteket tudnak amit a szüleiktől vagy nagyszüleiktől  örököltek, küldék el, hadd maradjon meg az utókórnak. A fontos az lenne ha abban a formában írnák le ahogyan annak idején az édesanyjuk, nagymamájuk elkészítette. Az oldal lényege a hagyományőrzés. De mindenféle receptre nyitott vagyok. Sőt más nemzetiségek által beküldött receptek is felkerülnek az oldalamra. Ha van egy régi receptje küldje el nekem, a receptküldő oldalamra kattintva
Scroll to top