RÓLAM:

Erdélyből, Székelyudvarhelyről származom, és imádok főzni. Amit tudok a főzésről azt kimondottan az édesanyámtól tanultam. Nem tanultam semmiféle szakács iskolában. Édesanyámnak ezért köszönettel és hálával tartozom. Ezért megpróbálom mindenkivel megosztani az Ő tudását. Célom a hagyományőrzés, de nem csak a székely recepteket szeretném átörökíteni az utókornak hanem a Magyarországi és más nemzetek receptjeit is.

RÓLAM:

Erdélyből, Székelyudvarhelyről származom, és imádok főzni. Amit tudok a főzésről azt kimondottan az édesanyámtól tanultam. Nem tanultam semmiféle szakács iskolában. Édesanyámnak ezért köszönettel és hálával tartozom. Ezért megpróbálom mindenkivel megosztani az Ő tudását. Célom a hagyományőrzés, de nem csak a székely recepteket szeretném átörökíteni az utókornak hanem a Magyarországi és más nemzetek receptjeit is.


AZ ERDÉLYI KONYHAMŰVÉSZETRŐL:

A különböző nemzetek, országok, meghatározó tájegységek konyhájának,  étkezési kultúrájának értékelésével számtalan szakember foglalkozik szerte a világon. Természetesen megoszlanak a vélemények, hiszen az ízek elbírálása  meglehetősen szubjektív dolog. Egyben azonban összecseng a gasztronómusok véleménye.

Kiemelten említik a több ezer éves múltra visszatekintő kínai   konyhát, a mediterrán országok színes fantáziájú ízvilágát és az erdélyi  konyhaművészetet is.

Vajon minek köszönheti az erdélyi konyha ezt a megkülönböztetett rangot?
Elsősorban egyszerűségéből erdő természetességének. Szinte valamennyi étel  elkészítésében és ízében benne rejtőzik a rét virágainak illata, az erdők, mezők gyümölcsöseinek édes-fanyar aromája, a frissen fejt tej habzása, de  a kút lágy vizének tisztasága is.
A konyha mestersége generációkon át nemesedett művészetté. A tékozló  gazdagság soha nem volt ismert ezen a tájon. Értéket a munka, a szorgalom  és az ötletesség teremtett. A háziasszonynak, gazdasszonynak a kis majorságból, a veteményes kertjéből kellett megteremteni mindazt, amely a  család asztalára került.

John Paget angol utazó 1839-ben megjelent Magyarország és Erdély című  útikönyvében írja az erdélyi gazdasszony tevékenységéről: "Naponta  legalább száz szájnak kell ételről gondoskodnia, s nincs rá módja, hogy  bármit a közeli város vagy község boltjából szerezzen be, neki magának  kell mindent eltennie hat hónapra: olyan változatos, hatalmas éléstárat  halmoz hát fel, hogy azt egy angol háziasszony elképzelni se tudja."
Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik,  de figyelemre méltó az idézett angol utazó azon gondolata is, mely szerint: "akárcsak mi odahaza, a magyarok is a rossz külhoni divatokat követik s elhanyagolják atyáink pompás, egészséges életét".


SZERZŐI JOGOK:

1.1 Az erdelyireceptek.ro aki az adatbázis előállítását saját nevében és kockázatára kezdeményezte és gondoskodik az ehhez szükséges ráfordításokról, mint adatbázis-előállító és az adatbázis, mint gyűjteményes mű tekintetében szerkesztő szellemi tulajdona a erdelyireceptek.ro oldalon található tartalom. Az oldal tartalmát és kialakítását nemzetközi és román törvények védik. A honlapon található bármely tartalom, így különösen információ, szöveg, grafika, megjelölés, ikon, kép, video- és zenei anyag, védjegy, hirdetés, terv, elrendezés, beosztás, grafikai megjelenítés, valamint a honlap meghatározó jellemvonásai a szerzői jog, a védjegy és más szellemi alkotásokra vonatkozó jog által védett. Az erdelyireceptek.ro fenntart minden, az oldal bármely részének bármilyen módszerrel, technikával történő másolásával és terjesztésével kapcsolatos jogot. A erdelyireceptek.ro domainnév, valamint a “erdelyireceptek.ro” elnevezés és megjelölés és logo jogi védelmet élvez, felhasználása - a hivatkozás kivételével - kizárólag az erdelyireceptek.ro előzetes és kifejezett írásos hozzájárulásával lehetséges.
 
1.2 A felhasználó a weboldalon hozzáférhetővé tett szerzői jogvédelem alá eső művek szerzője, aki a tartalom beküldésével hozzájárul ahhoz, hogy a műveket az erdelyireceptek.ro felhasználja, azokat hasznosítsa, a jogsértőkkel szemben fellépjen, valamint a felhasználási jogokat átruházza.
 
1.3 A felhasználó az oldal tartalmának egyes részeit – kizárólag saját felhasználás céljából – merevlemezére mentheti vagy kinyomtathatja, de ebben az esetben sem jogosult az így többszörözött rész további felhasználására, terjesztésére, adatbázisban történő tárolására, letölthetővé tételére, kereskedelmi forgalomba hozatalára, átdolgozására.
 
1.4 Az erdelyireceptek.ro előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos az oldal egészének vagy részeinek feldolgozása és bármely célból történő hasznosítása.
 
1.5 A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. Az erdelyireceptek.ro követelheti a jogsértés abbahagyását és kárának megtérítését.
 
1.6 Előzetes írásos engedély nélkül a honlap tartalmi elemei nem helyezhetők el sem nyilvános, sem zárt adatbázisban. A honlap tartalmi és formai alkotórészei közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

 


KEDVES LÁTOGATÓINK:

A saját receptjeiket szívesen látom, a kapcsolati oldalon megadott e-mail címre el is küldhetik. Főleg ha olyan recepteket tudnak amit a szüleiktől vagy nagyszüleiktől  örököltek. A fontos az lenne ha abban a formában írnák le ahogyan annak idején az édesanyjuk, nagymamájuk elkészítette. Az oldal lényege a hagyományőrzés. De mindenféle receptre nyitott vagyok. Sőt más nemzetiségek által beküldött receptek is felkerülnek az oldalamra. Ha van egy régi receptje küldje el nekem, a receptküldő oldalamra kattintva


EGÉSZSÉG:

Egy pár sort szeretnék írni erről a témáról. Amikor az ex feleségemmel megismerkedtem, orvosilag igazolt vashiánya és magas koleszterin szintje volt. Amig együtt élünk alig vettünk felvágottakat. Mindent én készítettem el saját kezűleg. A kolbászt, szalámit, húsokat, zsírt egyszóval mindent. Nem ettünk zacskós leveseket, hanem mi főztük meg. Kevés olajt hasznátlunk. Ritkán használtunk ételízesítőt (csak a volt feleségem). Csakis eredeti fűszereket és zöld-fűszereket tettünk az ételbe.

Amíg disznót vágtunk szinte csak zsírral főztünk. Olajt csak salátákhoz, fánk-palacsinta sütés, stb. használtunk. A befőtteket, lekvárokat mi tettük el és nem vettük. Érdemes egy napot rászánni egy lekvár befőzésére mint megvenni. Mert utána egész télen van. De abban biztosak vagyunk, hogy ez hasznos volt mert azóta tökéletesen rendbe jött. Az orvos nő is kérdezte, hogy mit csinált ez idő alatt (írja le) mert a leleteit iskolában kellene mutogatni, annyira jók.

Úgyhogy ne sajnálják az időt a konyhában tölteni mert megéri és egészséges! És éppen ezért nézzék át az áltam használt fűszerek oldalt


MAMI LEHET HOLNAP IS EZ A VACSI?

Hát szerintem nem. Hölgyeim és uraim ne engedjék magukat befolyásolni, hogy mindenféle kacatot önökkel megetessenek. NE DŐLJENEK BE A REKLÁMOKNAK. Mit gondolnak mitől tejszín ízű egy két év szavatossággal ellátott zacskós étel? Ha Önök otthon elkészítenek egy tejszínes ételt az nem biztos, hogy eláll akár egy évig is. Mert a reklámok arról próbálnak meggyőzni, hogy ne tudjuk, vagy felejtsünk el főzni és mindent vegyünk meg készen vagy félkészen. Ezt ne tegyék és próbáljanak otthon egy kicsivel több időt eltölteni a konyhában mert idővel rájönnek, hogy megérte.

ÉS MINDEHHEZ JÓ BÖNGÉSZÉST ÉS JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

Fónagy és Walter Vendég- és Borház - Vác

Fónagy és Walter Vendég- és Borház
Scroll to top