Hozzávalók:

Májas hurka

Hozzávalók:

Elkészítés:

A májat a tüdővel és a tokaszalonnával együtt enyhén sózott, bő vízben, fedő alatt puhára főzzük. A megmosott rizst az abalével felengedjük és félpuhára főzzük. A finomra vágott hagymát a zsírban, lassú tűzön üvegesre párolunk. A megfőtt húsféléket kétszer egymás után ledaráljuk. Hozzátesszük a megfőtt rizst, a hagymát, sózzuk, fűszerezzük és alaposan összegyúrjuk. Lazán betöltjük az egyik felükön bekötött jól kimosott béldarabokba, elkötjük zsineggel a másik végét, majd 90 fokos vízben negyedóráig abáljuk. Az abaléből kivéve leszikkasztjuk, majd hűvös helyen tároljuk.


Májas hurka II. (majoránnás, paprikás):

Hozzávalók:

Elkészítése:

A sertésbelet megtisztítjuk. Először langyos, vízben kiáztatjuk, majd a konyhai csap alá téve, a kifolyó vízsugárral belülről is átmossuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, és feldaraboljuk. A szalonnát lebőrözzük, a bőrkét eltesszük a fagyasztóba, és később kocsonya készítésénél még felhasználhatjuk.

A szalonnát és a májat sós vízben megfőzzük (abáljuk). A rizst szintén megfőzzük, és leszűrjük. A hagymát zsírban üvegesre pirítjuk. A szalonnát, májat megdaráljuk, majd a darált májat, szalonnát, főtt rizst és a párolt hagymát összekeverjük. Hozzákeverjük a fűszereket, és jól elegyítjük az egészet. Az abaléből egy liternyit hozzákeverünk, hogy ne legyen száraz. Hurkatöltővel bélbe töltjük. Vigyázzunk, a bélbe töltésnél, a kolbásszal ellentétben ezt igen puhára kell tölteni. A végeit madzaggal elkötjük. Ezután az enyhén forrásba lévő abalébe tesszük, és 5-6 percig abáljuk. Kiszedjük, és megsütjük.