Ha túlsóztuk a főzeléket, néhány evőkanál tejjel enyhíthetjük a sós ízt. Szintén jó megoldás egy nagyobb félbevágott burgonyát tenni bele, ami felszívja a só egy részét. Ez a trükk olyan leveseknél is alkalmazható, ahol a tej szóba sem jöhet. Forraljuk az ételt néhány percig a burgonyával, majd vegyük ki és dobjuk a szemétbe a sócsapdánkat.


Az odaégett ételt ne kavarjuk fel, mert csak rontunk a helyzeten. A megmenthető, oda nem ragadt részeket tegyük át egy másik edénybe. Ha így is érezhető a kozmás íz, és a recept elbírja, keverjünk hozzá egy deci forró tejet és forraljuk fel.

Bővebben: Ha csomós lett, elsóztuk, odaégett...

A főzéshez használt vizet csak a forrás után sózzuk, ellenkező esetben a melegítés sokkal tovább tart.


Szép tiszta marad a húsleves, ha lassan forraljuk fel és forrás után csak kis lángon, épp hogy gyöngyözve főzzük tovább. Ne kavarjuk meg, a habját sem fontos leszednünk, elfő magától. Ha így járunk el és a fűszereket is teatojásban vagy fűszerzacskóban adjuk hozzá, szűrnünk sem kell.

Bővebben: Egyéb konyhai trükkök

A nyers zöldségeket ne áztassuk sokáig, mert a vitaminok kioldódnak belőlük.


A gombát ne áztassuk be a tisztítás során, mert értékes íz- és tápanyagai kioldódnak. Használjunk inkább folyóvizet és dörzsöljük le a szennyeződéseket.


Nem barnulnak be a fehér húsú zöldségek (karfiol, zeller stb.) és gyümölcsök (alma, körte), ha rögtön a feldarabolás után kevés citromlével megpermetezzük őket.

Bővebben: Gyümölcsök-zöldségek előkészítése, főzése

A házi aludttej finomabb és krémesebb lesz, ha literenként egy evőkanál tejfölt keverünk a tejbe.


A megkeményedett sajtot áztassuk tejbe, így másnapra újra fogyasztható lesz.


A lágy sajtokat fagyasszuk le ha reszelni akarjuk őket, így nem kenődnek szét a sajtreszelőn.

Bővebben: Tejtermékek

A nehezen puhuló húsra főzés közben öntsünk egy-két evőkanál finom ecetet. Hamarabb elkészül.


A szárnyasokat soha ne vizesen tegyük a sütőbe, ugyanis a párolgó vízgőzök nem tesznek jót a hús ízének. Ha mégis indokolt az alapos mosdatás, inkább töröljük szárazra a húst és várjuk meg míg megszikkad.

Bővebben: Húsfélék, tojás elkészítése
Scroll to top