Egyéves, lágyszárú növény. Gyökere orsó alakú, rajtuk az oldalgyökerek egyenletesen helyezkednek el. Szára szögletes, 20-70 cm magas, szétágazó. Kihegyezett, hosszúkás tojásdad, ép szélű levelei szórt állásúak, rendszerint 5-15 cm hosszúak. Termése felfújt bogyó, hossza fajtáktól függően 1-50 cm.

Fűszerpaprika

A magyar konyha elengedhetetlen fűszere.

Gyógyászati célra elsősorban a csípős ízű fűszerpaprika-fajták terméseit használják. Őshazája Dél-Amerika.

Kereskedelmi áruként a fűszerpaprikát Szentes környékén kezdték nagyobb területen termeszteni az 1890-es években. Magyarországon a fűszerpaprikát 1934-ben már körzetekben termesztették, és az állami hatóságok ellenőrizték minőségét. 1983-tól szabadon forgalmazható. A fűszerpaprika mindmáig szinte magyar nemzeti fűszer. Sehol másutt a világon por alakban, tisztán, egyéb fűszer nélkül nem használják, csakis a magyar területeken.

Felhasználások:

A szeszes kivonatokat belsőleg étvágytalanság, savhiány és emésztési zavarok kezelésére; külsőleg izom- és ízületi fájdalmak, keresztcsonttáji derékfájdalom és krónikus fájdalmakkal járó tünetegyüttesek, valamint diabéteszes neuropátia kezelésére kenőcsök és bedörzsölőszerek hatóanyagaként, valamint hajhullás megelőzésére szolgáló hajszeszek alkotórészeként.

A fűszerpaprika nagy mennyiségű C-vitaminnal rendelkezik. Színanyaga, a karotin, is nagy dózisban megtalálható benne, ami karotinoidként védi a bőrt, a hámszövetet, elősegíti a sebgyógyulást, kedvező hatással van az ízületi bántalmakra vagy akár a csontkopásra, azonban e két vitaminon túl egész kis tárházzal találkozhat gyomrunk a paprika fogyasztásakor: B1-, B2- és B6-vitamin, valamint folsav segíti szervezetünk helyes működését.