Tippek a konyhában - ha elsóztuk, csomós lett, odaégett

Ha túlsóztuk a főzeléket, néhány evőkanál tejjel enyhíthetjük a sós ízt. Szintén jó megoldás egy nagyobb félbevágott burgonyát tenni bele, ami felszívja a só egy részét. Ez a trükk olyan leveseknél is alkalmazható, ahol a tej szóba sem jöhet. Forraljuk az ételt néhány percig a burgonyával, majd vegyük ki és dobjuk a szemétbe a sócsapdánkat.

Az odaégett ételt ne kavarjuk fel, mert csak rontunk a helyzeten. A megmenthető, oda nem ragadt részeket tegyük át egy másik edénybe. Ha így is érezhető a kozmás íz, és a recept elbírja, keverjünk hozzá egy deci forró tejet és forraljuk fel.

Ha sült hús kozmál oda, a levébe tegyünk néhány szelet nyers burgonyát, ami felveszi a kozmás ízt.

A nem megfelelően megkeményedett kocsonyán úgy segíthetünk, ha újból felmelegítjük és kevés zselatinport keverünk bele. Újradermesztve már valószínűleg jó lesz.

Az összecsomósodott rántást nem feltétlenül kell kidobnunk. Keverjük simára a főzőlével, majd szűrjük át és a már sima rántást tegyük az ételbe.

Az összecsomósodott rántást nem feltétlenül kell kidobnunk. Keverjük simára a főzőlével, majd szűrjük át és a már sima rántást tegyük az ételbe.

A száraz dióbél néhány percig tejben forralva visszanyeri eredeti alakját és újra friss lesz.

Az üvegbe száradt mustárt megmenthetjük a kidobástól, ha egy-két evőkanál ecetes-olajos, kissé édesített folyadékkal felöntjük, állni hagyjuk, majd az egészet újra felkeverjük.

A kissé megszikkadt, megszáradt kenyeret felfrissíthetjük azzal, ha egy kevés vizet permetezünk rá és néhány percre a forró sütőbe tesszük.