Tippek a konyhában - Egyéb konyhai trükkök

A főzéshez használt vizet csak a forrás után sózzuk, ellenkező esetben a melegítés sokkal tovább tart.

Szép tiszta marad a húsleves, ha lassan forraljuk fel és forrás után csak kis lángon, épp hogy gyöngyözve főzzük tovább. Ne kavarjuk meg, a habját sem fontos leszednünk, elfő magától. Ha így járunk el és a fűszereket is teatojásban vagy fűszerzacskóban adjuk hozzá, szűrnünk sem kell.

A behabart vagy rántott leveseket forrás után már ne fedjük le, mert nagyon gyorsan kifuthatnak.

Ha cukrot is igényel egy főtt ételünk, elég, ha csak az elkészülte előtt néhány perccel tesszük a lábosba. Így kevesebb is elég, mintha együtt főztük volna őket.

Savanyú ételt ne főzzünk alumíniumedényben (se alufóliában), mert a benne található savak kioldják az edény falából a fémet.

A római tálat (fedővel együtt) használat előtt áztassuk hideg vízbe, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a sütés közben megrepedjen. A sütést hideg sütőben kezdjük és csak fokozatosan növeljük a hőmérsékletet.

A sótartóba tett néhány szem rizs megakadályozza, hogy a só összeálljon.

Az élesztő bírja a fagyasztást, ezért mélyhűtőben nagyobb mennyiséget is tárolhatunk belőle.

Ha a vágódeszka alá konyharongyot teszünk, halkabb lesz a klopfolás.

Ha krémes süteményeket szeretnénk szállítani, elkerülhetjük, hogy a csomagolópapír a krémbe ragadjon. Szúrjunk a süteményekbe néhány fogpiszkálót úgy, hogy azok néhány centire kiálljanak a tésztából és ezután borítsuk rá a csomagolópapírt.