Tahini, szezámpaszta - eredeti török recept fordítás

Hozzávalók listája

Elkészítés

Tegyük a szezámmagot a tűzhelyre egy száraz serpenyőbe közepes lángon, és fakanállal gyakran keverjük meg. A nyers szezámmag pirítása diósabb ízt ad a tahininek. Körülbelül 5 percig pirítsuk a magokat, amíg halvány színűek (nem barnák) és illatosak lesznek. Tegyük át a pirított szezámmagot egy nagy tányérra vagy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihült tegyük a szezámmagot egy konyhai robotgépbe. Alternatív megoldásként használhatunk mozsártörőt, bár a siker a turmixgéppel jobb és kényelmesebb. Turmixolás közben adjunk a szezámmagokhoz 2 evőkanál olajat, turmixoljuk amíg a keverék sűrű és meglehetősen sima pasztát nem kap (szükség szerint kaparjuk le a turmix oldalát, persze nem működés közben). Hígabb tahinihez adjunk hozzá több olajat, még 1-2 evőkanálnyit, és addig dolgozzuk, amíg el nem érjük a kívánt állagot.

Só hozzáadása (opcionális): Adjunk hozzá sót ízlés szerint, és keverjük össze.

Tároljuk a tahinit: Tegyük át a tahinit egy üvegbe vagy más légmentesen záródó edénybe. Tároljuk hűtőszekrényben egy hónapig vagy tovább. Ha a keverék szétválik, keverjük meg, hogy újra eloszlassuk az olajat.

Tahini felhasználása:

  • Használjuk hummusz készítéséhez.
  • Használjuk salátaöntetek készítéséhez.
  • Készíthetünk tahini szószt pita kenyér vagy zöldségek megmártásához, vagy csepegtessük falafel salátástálra vagy falafel szendvicsre.

Receptet beküldte: Ayşenur Şaşmaz

Ország/Régió

Török népi recept

Adag

1

Elkészítési idő

45 perc

Nehézségi fok

könnyű