Erdélyi savanyú káposzta recept

Hozzávalók listája

  • 15-20 közepes fej káposzta

  • 6-10 szál torma, ha vastag (ha vékony mint a petrezselyem akkor lehet 15-20 is)

  • 1 nagy kötés kapor

  • 2-3 szál csombor (borsikafű)

  • konyhasó 10L=40dkg (jódozatlan)

  • víz

Elkészítés

Erdélyi savanyú káposzta.

Erdélyi savanyú káposzta eltevésénél a káposztákat a külső sérült, foltos leveleitől megtisztítjuk. Semmi szennyeződés nem lehet rajta. A káposztáknak kivágjuk a torzsáját. A hordó aljába tesszük a fűszernövényeket, és elkezdjük behelyezni a káposzta fejeket a kivágott torzsával felfelé, melléjük behelyezve a tisztított hosszában elhasított tormát (a tormát ne sajnáljuk, minél több annál jobb). A behelyezett káposztákra ráöntjük a meglangyosított, sós levet (10L-hez 40 dkg só) addig míg a káposztákat a víz ellepi. Ha marad sólevünk, azt eltehetjük későbbre, hogy pótolni tudjuk a káposztalevet, ha kivettünk belőle. Hogy a fejek ne emelkedjenek ki a vízből, két fadarabot keresztbe téve egy nagyobb, lemosott, tiszta kővel lenyomtatjuk. A káposzta levét két három naponta át kell forgatni (de elhagyható). Egy gumicsövet lenyomunk a hordó aljába és belefújunk többször is, több oldalról. A levegő buborékok átforgatják a levet.

Az Erdélyi savanyú káposzta lé már egy hónap után fogyasztható, mondjuk tormalevesnek, vagy csak inni sütőben sült krumpli mellé. Nagyon nagy C vitamin forrás télire, és természetes vitamin.

Én személy szerint csombort mindíg erdélyből hozok. Valamiért a Magyarországon elnevezett „borsikafű” nem teljesen ugyanaz, csak hasonlít, szerintem.

Az erdélyi, székely káposzta nem különleges, nem híres neves, egyszerűen savanyú káposzta. Ami változik benne az a fűszerezése. Elengedhetelen az erdélyi savanyú káposztás ételek elkészítéséhez, mint az erdélyi töltött káposzta, vegetáriánus töltött káposzta, toros káposzta, korhelyleves, kolbászos káposztaleves, stb.

Fontos!

  • A csombor mennyiségére vigyázzunk, mert a káposzta levünk megnyúlósodhat, ha sokat teszünk belőle.
  • A só sosem szabad jódozott legyen
  • A több torma sosem árt

Székelyföldön a savanyú káposztát halottak napja előtt egy héttel teszik el. Így a karácsonyra tervezett töltött káposzta alapanyaga biztosított. A székely. erdélyi töltött káposzta a fűszereiben erdélyi, a kaportól és a csombortól és, hogy nincs benne paprika.

Nem árt ha télire elteszünk egy pár üveg savanyúságot: Ecetes paprika télire, Ecetes cseresznyepaprika, Paprika káposztával töltve, Kovászos uborka, Fokhagyma ecetben télire, Ecetes karfiol télire, Csalamádé

Friss receptekért kövessék a facebook oldalam.

Ország/Régió

Erdélyi recept

Adag

1

Elkészítési idő

Több mint 2,5 óra

Nehézségi fok

Normál